Waarom Spaans?

Taal- en Letterkunde heeft een dubbele focus: de studie van taal (grondige taalbeheersing) en taalsystemen (taalkunde) en van de literaire en culturele tradies van die taal (letterkunde, cultuurkunde). Dit geldt ook voor Spaans.

Waarom Spaans?

  • Spaans is de tweede taal ter wereld in termen van het aantal moedertaalsprekers en is momenteel de op twee na meest gesproken taal ter wereld, na Chinees en Engels, met bijna 500 miljoen sprekers wereldwijd.
  • Spaans is een paspoort naar een wereld vol avonturen. Het is de officiële taal in 21 landen en wordt ook in grote delen van de Verenigde Staten gesproken. Deze landen zijn diverse, multiculturele plaatsen waar westerse en inheemse culturen samenkomen. Ze hebben een fantastische biodiversiteit, een grote verscheidenheid aan levensvormen en landschappen, aantrekkelijke metropolen en enkele van de mooiste archeologische sites ter wereld.
  • Spaans is een taal die in de lift zit! Geschat wordt dat in het jaar 2030 7,5% van de wereldbevolking Spaans zal begrijpen (ongeveer 535 miljoen mensen) vanwege de groei van de Spaanstalige bevolking in de Verenigde Staten en in Latijns-Amerika. In Europa zal bijna een vijfde van de bevolking Spaans spreken als eerste of tweede taal.
  • Spaans is een nuttige taal in de zakenwereld. Het is de tweede meest gebruikte taal in internationale communicatie na Engels. Er zijn grote opkomende markten in de Spaanstalige wereld.
  • Spaans is een van de zes officiële talen van de Verenigde Naties.
  • Spaans is een relatief uniforme taal. Er zijn uiteraard verschillen in woordenschat en accent van regio tot regio, maar alle varianten zijn wederzijds verstaanbaar. Het is ook een taal die vlot te leren valt met een bijna fonetische spelling en een eenvoudige uitspraak.
  • De Spaanstalige wereld is een smeltkroes van verschillende grote culturen: Arabieren, Christenen, Joden, Azteken, Inca’s en Maya’s hebben allemaal hun steentje bijgedragen.
  • Spaans heeft een rijke en gevarieerde literatuur en visuele cultuur. Volgens een onderzoek onder hedendaagse auteurs is de Don Quichot van Miguel de Cervantes het meest invloedrijke literaire werk aller tijden. Spaans heeft ook een indrukwekkende theatertraditie die dateert uit de Gouden Eeuw en is niet enkel de taal van enkele van de belangrijkste moderne schrijvers uit de wereldliteratuur, denk maar aan Federico García Lorca, Jorge Luis Borges, Julio Cortázar, Gabriel García Márquez of Mario Vargas Llosa, maar ook van opkomend talent als Mariana Enríquez, Samanta Schweblin, Manuel Vilas of Sara Mesa. De Spaanstalige landen hebben bovendien beroemde beeldende kunstenaars voortgebracht — van Diego Velázquez, El Greco en Francisco Goya over Pablo Picasso, Salvador Dalí, en Diego Rivera tot Frida Kahlo of Fernando Botero. Internationaal erkende regisseurs als Luis Buñuel, Carlos Saura, Pedro Almodóvar, Isabel Coixet, Alfonso Cuarón, Guillermo del Toro, Lucrecia Martel, Claudia Llosa of Alejandro González Iñárritu bewijzen dat de Spaanstalige filmindustrieën tot de meest dynamische ter wereld behoren.
  • Spaans opent de deur naar een wereld van ritme: flamenco, salsa, tango, merengue, rumba, mambo, reggaeton, cumbia. In de laatste jaren bestormen Spaanstalige muzikanten de hitlijsten over de hele wereld.
  • De Spaanstalige wereld is hartelijk. De mensen zijn er gastvrij en sociaal. Spanje en Latijns-Amerika herbergen tal van toeristische trekpleisters, waaronder enkele van de mooiste stranden ter wereld.
  • De Spaanstalige wereld is ook befaamd omwille van zijn culinaire tradities. Zo werd de traditionele Mexicaanse keuken in 2010 ingeschreven op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van de UNESCO en staan Peruaanse chefs hoog op de internationale rankings. Spanje heeft een unieke tapas-cultuur – het land staat op de eerste plaats in de Europese Unie wat het aantal bars per inwoner betreft!

Waarom aan de UGent?

  • In de colleges letterkunde aan de UGent worden de klassieke werken van de Spaanse literaire canon bestudeerd met volledige cursussen over Don Quichot en het theater uit de Gouden Eeuw.
  • Er wordt ook grondig ingegaan op hedendaagse Latijns-Amerikaanse literatuur met aandacht voor brandend actuele kwesties als gendergeweld, mens en ecologie, meertaligheid en migratie.
  • In de colleges taalkunde komen taalkundige structuren van het Spaans in al hun diversiteit aan bod, met bijzondere aandacht voor geografische en sociale variatie. Meer concreet bestuderen we onderwerpen op het gebied van morfosyntaxis, semantiek, pragmatiek, sociolinguïstiek, zowel in het Spaans van Spanje als in Latijns-Amerikaanse varianten, en zowel synchroon als diachroon.
  • Aan de UGent kan je ook Portugees Het is de enige universiteit in Vlaanderen die deze taal in haar aanbod heeft en een Iberoromaanse Master aanbiedt. Het Portugees is de moedertaal van 221 miljoen personen wereldwijd en wordt gesproken in Portugal, Brazilië, Angola, Mozambique, Guinea-Bissau, São Tomé en Principe, Oost-Timor, Kaapverdië, Goa (India) en Malakka (Maleisië). Net als Spaans is het een taal die snel groeit en die nuttig is in de zakenwereld. Bijgevolg is kennis van het Portugees een extra troef op de arbeidsmarkt.
  • Aan de UGent kun je ook leerkacht Spaans worden tijdens je opleiding. Na de Bachelor, die je al laat proeven van het leraarschap, kun je je didactische vaardigheden verder aanscherpen tijdens je Educatieve Master.
  • Je kan naar niet minder dan 14 steden in Spanje als Erasmusstudent. Spanje is verreweg de meest populaire Erasmus-bestemming in Europa. In je Masterjaar kan je nog een tweede uitwisseling doen in Argentinië, Chili, Mexico of Brazilië.

Na je studies

Onze afgestudeerden vinden vlot een baan en zijn aan het werk in diverse beroepsprofielen: in de culturele sector, het onderwijs, het bedrijfsleven, de media, het wetenschappelijk onderzoek, de overheid, …